Architecture Matters has invited nine 2017 Design Award Winners to share five minutes about the creation and design of their projects. Join us for this inspiring evening of presentations, following a member reception. Projects to be presented:

UNBUILT

Vertical Campus - CallisonRTKL

This tech headquarters campus at Field Street and Ross Avenue is envisioned as focal piece within a new district. It will incorporate the existing Fountain Place tower into an encompassing district that takes full advantage of the neighboring urban parks, Arts District, and nightlife. The project will be at the heart of a larger development effort within the northwest portion of Downtown, an area slated for a new art museum, film institute, and several residential high-rise towers.


Klyde Warren Park Promenade - Gensler

In 2012, The Dallas Arts District was reconnected to the uptown community with the opening of Klyde Warren Park. With the success of the park, city leaders have been encouraged to continue the effort of urban renewal with an expansion of this unique greenway. Extending southwest, an elevated portion of the park is planned to connect the Perot Museum of Nature and Science with Klyde Warren Park and the rest of the Dallas Arts District. 

BUILT

Winnwood Residence - 5G Studio Collaborative

The challenge posed by this project’s homeowner was to design a sustainable home where the design both acknowledges and amplifies the landscape. The design team approached the task of balancing design and sustainability by understanding how each designer’s decisions might affect and improve the owner's project’s surroundings. In the final design, each room is individually insulated, allowing spaces to be isolated to take advantage of the geothermal HVAC system, effectively creating an independent building envelope for each room. The resulting design creates a home that opens to the landscape and has a seamless aesthetic.


Snyder Hill Residence - A Gruppo Architects

This project called for a gallery, studio, library, and a new master suite in an existing residence. The addition is characterized by paired towers with a glazed library connecting the upper level. The north walls of the towers are glazed with a polycarbonate material, allowing diffused light to enter the space throughout the day. Within the existing residence, the master bedroom was shifted and reconfigured to create a gallery connecting the existing living areas and the new foyer via a glazed bridge. Moving along this corridor makes an individual aware of the three distinct areas of the project: the addition, the glazed bridge, and the existing home.


The Cottages at Hickory Crossing - buildingcommunityWORKSHOP

Located on a three-acre site less than a half-mile from downtown, the Cottages at Hickory Crossing provide permanent supportive housing and additional support services for the fifty most chronic cases of homelessness in Dallas. The integration of thoughtful design and robust services create a comprehensive approach to overcoming the ongoing challenges residents face. The project is comprised of 50 430-square-foot cottage residences. These individual homes encourage stronger personal identity while promoting a sense of community for residents. Homes are arranged in clusters of 6-8 units to create semi-public spaces or “micro-neighborhoods.” A series of courtyards and a common green provide flexible space for activities, from urban farming to outdoor recreation, encouraging interaction between neighbors.


The O'Donnell Institute Digital Library - Buchanan Architecture

The O’Donnell Institute Digital Library was conceived as a geometrically rigorous space with an illuminated, central cube formed by a reflective ceiling, creating the illusion of a more expansive space. The idea is to create an alert and energetic space by using simple geometric forms highlighted by light and reflection.  Tailored detailing with an emphasis on craftsmanship respects the museum environment by providing a refined space for learning and interacting with fellow colleagues. The materials palette is deliberately monochromatic in order to create a neutral environment for looking at art.


Fire Station #6 - DSGN

Fire Station #6’s neighborhood was divided in the 1960s by the construction of a freeway, now being converted to S. M. Wright Boulevard. The station is intended to be a major component of the city’s efforts to undo the damage done by the freeway, taking advantage of the area’s proximity to downtown, low land and housing costs, and a powerful existing sense of community. Fire Station #6 is based on the city’s standard kit-of-parts, but the generous size of the site allowed an unusual opportunity, the provision of drive-through apparatus bays and related functional advantages. 


Hillen Residence - NIMMO

This home is designed to connect residents to their natural surroundings by weaving itself into the landscape and graciously opening to expansive views of native Texas flora. The form of the plan was developed through an iterative process that examined circulation patterns, efficiencies, privacy layers, and targeted moments of directed views. The resulting layout enhances the user experience by bringing in daylight, framing views to nature, creating privacy between living zones, and bringing the family together in an open and engaging living space. Site specific, the plan also integrates into the landscape and in doing so avoids disturbing all existing trees which were retained to enrich the beauty of the landscape. Through the very nature of its finger-like structure, this house creates a variety of indoor and outdoor spaces with dynamic movement, form, and experience.


Harim Pet Food Factory - The Beck Group

This new animal nutrition and visitor center is intended to attract owners and their pets who want to see how and where the food is sourced and made. Visitors can also interact with the pet-friendly park outside the cafeteria and pet store. The design of the project breaks apart the typical factory layout by pulling the office component away and creating a courtyard that serves to bring natural light into the office and factory. 

 

Parking at the DCFA:
We are located between Harwood and St. Paul on the Woodall Rodgers westbound service road. Free Parking is available in underground garage after 5:30pm and in the 17 spaces marked "RESERVED DCFA" on the surface level lot behind the credit union accessible from Harwood Street. Paid parking is available within walking distance.  Refer to the attached map for these locations.

Dart Train: A short walk from Victory Station and St. Paul Station. Visit www.dart.org for more information.

MAC Trolley: Take M-Line Trolley. Visit www.mata.org for more information.

Resources

Parking Options [PDF 49.04 KB]